Reklama
 
Blog | Magdalena Bresťáková

Pouť do Canossy

Mám nedostatky ve vzdělání, nevěděla jsem, co znamená slovní obrat « pouť do Canossy". Obrat několikrát použitý francouzskými novináři v souvislosti s účastí Nicolase Sarkozyho na zahajovacím ceremoniálu Olympijských her v Pekingu. Ponořila jsem se do slovníku: „V roce 1077 římský císař Jindřich IV. poutí za papežem do Canossy dosáhl sejmutí své exkomunikace. Od této doby je výraz „pouť do Canossy" užíván pro vyjádření místa anebo příležitosti k podrobení se, k pokání anebo k ponížení."

Paní Merkelová jen málokdy zmešká příležitost kritizovat čínský režim a prezident Bush se před příletem do Pekingu pustil do ostrého projevu proti porušování lidských práv. Nicolas Sarkozy se se prý v rozhovoru s čínskými představiteli o lidských právech také zmínil.

„Bez toho, že by hovořil o jednotlivých případech." Tvrdí Elysejské šedé eminence.

Jednání se zástupci Dalai Lamy jsou přerušena? Čína se ústy svého velvyslance ve Francii postavila proti přijetí Dalai Lamy v Elysejském paláci? Přes počáteční fanfaronství Francie je na pouti do Canossy.

Jeden bývalý pravicový ministr se dnes v ranním rozhlasovém pořadu tázal k čemu případné protesty slouží?

Reklama

„V roce 1980 na Olympijských hrách v Moskvě francouzská sportovní delegace kráčela v slavnostním defilé bez národní vlajky a změnilo to něco? Nic."

Dvojnásobný olympijský medajlista si těžko dokáže představit, jak jsme v tehdejší době vítali i ten nejmenší projev protestu s vládnoucím komunistickým režimem. Pocit k nezaplacení.

V odpolední demonstraci v Paříži  Robert Menard, prezident asociace Reportéři bez hranic, byl jako obvykle v plné formě. Čínský drak mu odmítl vstupní víza. Prefektura zakázala shromáždění před Čínskou ambasádou. Francouská vláda má strach, že by pokazil znovunalezené přátelství? Reportéři se obrátili na soud a soud rozhodl, že zákaz je neoprávněný a demonstrace povolená. Policejní kordón stejně zabraňuje v přístupu k ambasádě. Spravedlnost proti policii. Policie vyhrála proti spravedlnosti.

„Svoboda v Číně, svoboda v Tibetu! Sarkozy kolaborant!" skandují demonstranti.

„Pro moje děti a vnoučata, než být v Pekingu a tleskat čínské propagandě, dávám přednost téhle demonstraci. Vybrali jsme si tábor svobody a pan Sarkozy se jednoho dne bude stydět za to, co udělal." Tvrdí Robert Menard.

Daniel COHN-BENDIT, evropský poslanec, si myslí: „Co se týče lidských práv a svobody, pokud se před Číňany přihrbíme, pokud si před nimi poklekneme, nemáme žádnou šanci."

Šel dnes odpoledne do kina. Bojkotoval ceremoniál.