Reklama
 
Blog | Magdalena Bresťáková

Jeho Svatost Nobel

Horda kameramanů a fotografů ho očekává u dveří. Kvůli příliš početným požadavkům na akreditaci, sál byl na poslední chvíli zaměněn za prostornější. Ironie anebo provokace? Hotel George V.,ve kterém se odehrává Dalailamova tisková konference se nachází na sto metrů od ambasády Čínské lidové republiky. 

Někteří účastníci tiskovky mají blažený úsměv na rtech, jeho svatost přistála včera na pařížském letišti pro “pastorální návštěvu“. V jejím průběhu se bude převážně věnovat veřejným konferencím a lekcím, které se týkají třech textů indického filozofa NAGARJUNA. Nahlédla jsem do tiskových materiálů připravených pro novináře: „NAGARUJNA zanechal budoucím generacím filozofické hledisko, které umísťuje pravdu fenoménů na poloviční cestě mezi eternalismem neboli realitou jevů a anihilismem, který  jim upírá i očividnou skutečnost.“ Mám pocit, že se mi zauzloval mozek. 

Tenzin GYATSO, byl v roce 1938 uznán jako reinkarnace předchozího Dalajlamy a o rok později, byly mu pouhé čtyři roky, byl intronizován v Lhasse, hlavním městě Tibetu, na čtrnáctého Dalajlámu.

„V šestnácti letech jsem obdržel zodpovědnosti a poté jsem ztratil svobodu. Později jsem přišel o svou zemi. Dnes mám svobodu. Pro mě je to příležitost, jak se obohatit díky jiným tradicím. Setkávám se i s vědci. Miluji to.“

Reklama

V roce 1959 Dalajlama tajně opustil Tibet. Čína, která nezávislý región vojensky okupovala v roce1949, k němu dodnes chová těžko pochopitelnou nenávist. Mile ho přezdívají „vlk s lidskou tváří“. A s novými vládci  v Pekingu se záležitosti hned tak nesrovnají. Podle Dalajlamy Mao byl přinejmenším věrný některým principům, své ideologii, ale dnešní Čína není podle něj socialistická:

„Je to komunistický kapitalismum. Totalitární kapitalismus.“ 

Tlumočník tlumočí.

Dalajlama je v mezičase zabořený do kanape a komunikuje s třemi baculatými andílky na stropní fresce. 

 „Věřím v lidské hodnoty jako je soucit, odpuštění, laskavost, tolerance a sebeovládání. Věřící anebo ateisté, všechny lidské bytosti mohou vyzkoušet své schopnosti a své kvality a učinit jejich životy šťastnějšími. „

Řada za mnou souhlasně mručí. Tři mužské hlavy v řadě přede mnou souhlasně pokyvují. Jeho svatost musí mít silný charakter, aby nepodlehla přemíře úcty.

Jeho svatost má smysl pro humor a ráda vypráví historky. Čas od času se nakloní k tlumočníkovi, společně hledají výraz v angličtině, jazyku, ve kterém se Dalajlama plyně, i když ne vždy srozumitelně, vyjadřuje. Pokaždé, když ukončí větu, Dalailama se usměje.

„Máte velký vliv,“ obrací se přímo k novinářům. „Nevedeme pouze boj za Tibet. Vedeme jej za spravedlnost.“

„Hmmm,“ zní mi za zády.

„Měli byste být jako sloni s chobotem,“ pokračuje Dalajlama na adresu novinářů. „A pátrat po pravdě. Nejen na povrchu, ale i za zády (napodobuje gestem ruky sloní chobot, který mu sahá za záda). Hledat to co je skryté, neviditelné lidským očím.“

Dalajlama se zvrátil do kanape a rozesmál se.

Po  demonstracích proti čínské okupační politice v Lhasse, po jejich tvrdém potlačení, čínské vládnoucí kruhy byly přinuceny přistoupit na jednání s Dalajlamovi vyslanci.

„Když se jednatelé vrátili zpět, jejich první slovo bylo „zklamání“. Dalajlama se znovu rozesmál a pokračoval: „To je prozatím výsledek. Přejeme si pokračovat v jednáních.“

A když padne otázka: „Jak se podle vašeho názoru bude situace po Olympijských hrách vyvíjet? Dalajlama zaváhá:   Co bude po Olympijských hrách? Nevím. Mohu říct jen jednu věc „Wait and see“.  

P.S.: Dalailama obdrzel v roce 1989 Nobelovu cenu za mír