Reklama
 
Blog | Magdalena Bresťáková

Sníh

V Paříži od rána sněžilo a zavládl zmatek. BEA, Úřad anket a analýz leteckých nehod, zrušil tiskovou konferenci, která se měla týkat letu AF447. Důvod: sníh.

Život v ulicích se pozastavil, parky zůstaly uzavřeny. Dva centimetry sněhu! U vrátnice Montparnaského hřbitova zaměstnanci hlídají uzavřenou bránu: „Dnes se obřady nekonají.“ Nebožtíci musejí počkat na konec sněhové kalamity…

Sníh týrá automobilovou dopravu, zabraňuje cirkulaci vlaků, působí letecká zpoždění, ale nezabránil mladým zemědělcům vyložit na Faubourgu Saint Honoré, před vchodem do Elysejského paláce, balíky slámy a vyvolat krátkou potyčku s policisty, kteří se jim snažili zahradit přístup.

Namísto koulování, studenti  blokují  gymnázium. Policie je přítomna, pokojně hlídkuje a najednou zmatek: „Ukradli mi  bombu,“  křičí jeden policista. Podezřelý student se dává na útěk, policii v patách, hrstka studentů pronásleduje policii. Mladík je na zemi, ruce za zády, pouta na zápěstí. Studenti protestují. Jeden policista se ocitl odtržen od ostatních kolegů (co je učili na policejní akademii?),  obklopen čtyřmi výrostky se cítí v ohrožení, vytáhne bombu na výrobu slz a všechen ten studentský plevel pokropí. Nejen plevel, ale i kolegy a náhodné chodce. Mladičká policajtka je na omdlení, já pokašlávám a posmrkávám a rozdávám na Montparnaském bulváru papírové kapesníky neznámým obětem policejního násilí.

Reklama

U Montparnaské věže studenti medicíny zahajují demonstraci. Odmítají se nechat zrekrutovat jako pomocný personál v očkovací akci proti prasečí chřipce.

V teplu kanceláře otvírám poslední Sarkozyho mediální novinku: prezidentský twitter *). Krátký blog, který umožňuje uživatelům bezprostřední příspěvky dlouhé maximálně 140 znaků. Informace jsou z první ruky. Prezident je v letadle, prezident pracuje na svém proslovu, v letadle jsou prezidentovi poradci, letadlo přistálo v Kodani, francouzské prezidentské letadlo je zaparkováno mezi letadlem čínských a iránských představitelů, prezident se účastní schůzky evropských představitelů. Hop, zatímco předchozí informace docházely s minutovou přesností, o obsahu schůzky ani slovo… mediální ztráta času.

Je večer, poprchává. Ulice jsou černé. A demain. Prý bude znovu sněžit.

 

*) http://twitter.com/ElyseeCop15