Reklama
 
Blog | Magdalena Bresťáková

Home

Před vice než čtyřmi miliardami let se na planetě Zemi objevil zázrak, který se nazývá život a před pouhými dvěstě tisíci lety jsme na Zemi přišli my, lidé. Fotograf Yann Arthus Bertrand od počátků své kariéry vypráví příběh naší planety, našeho domova. Tentokráte se pustil do filmového  dokumentu nazvaného "HOME", ve kterém se pokouší o konstatování jejího stavu. Hymna na krásu a varování před hromadnou sebevraždou. Světová premiéra: 5.června 2009.

Yann fotografoval zeměkouli ze všech úhlů, na všech kontinentech a měl jasnou představu oblastí, kam se vydat. Není to poprvé, kdy dokumentaristé filmují Zemi z helikoptéry, ale ještě nikdy nikdo neprovedl stejně kompletní práci. Příprava trvala pouhý měsíc, natáčení dvacet měsíců, v průběhu kterých štáb procestoval 52 zemí. Kamera, původně vyvinutá k řízení střel z armádních helikoptér, umožnila pozvolné, jako by zpomalené, klouzavé záběry. Dokument je ohromující. Křehká rovnováha, vzájemná závislost elementů, od těch nejjednodušších až po ty nejvyvinutější.  Planeta Země je uchvacující, ale naše činnost ji zabíjí.

„Země je vyčerpaná. Všichni to víme, ale nechceme tomu věřit."

Yann uznává, že z výšky i hromadná skládka anebo povrchové doly mouhou mít svůj půvab, ale komentář nás rychle přivádí zpět na zem:

20% obyvatel planety spotřebovává více než 80% zdrojů

Reklama

Téměř miliarda lidí trpí hladem

Výdaje na zbrojení jsou dvanáckrát vyšší než na pomoc rozvoji

Čtyřicet procent obdělávané půdy je degradované


Na počátku to měl být angažovaný dokumentární film typu „An Inconvenient Truth" bývalého amerického vice prezidenta Al Gora, ale Yann Arthus Bertrand měl nápad: „Co kdybychom film distribuovali zdarma?" Producent Luc Besson se obrátil na Francoise Henryho Pinaulta, hlavy společnosti PPR (Gucci, Yves Saint Laurent, Baccara, Redute, FNAC….), který dodal třináct miliónů eur. Výsledkem je nebývalá událost : ve stejný den v kinosálech, v televizi, na internetu (You Tube a Googel), na DVD film je zdarma přístupný obyvatelům planety.1)

Podle specialistů z Mezinárodního panelu pro změny klimatu máme před sebou pouhých deset let k zvrácení tendence  oteplování planety.

„Ještě máme čas jednat, Každý na své úrovni, ale je potřeba jednat teď hned." (Yann Arthus Bernard´)

Prozatím se můžete podívat na ukázky z filmu na :

http://www.youtube.com/homeprojectFR

Nápady a komentáře na:

http://www.home-2009.com/fr/index.html

1)DVD a lístky do kina mají stát výrobní a provozní cenu.