Reklama
 
Blog | Magdalena Bresťáková

G osmička – Za rok se vrátí

Prezident Sarkozy se rozhodl dát svou tiskovou konferenci v úterý. Tradice a slušnost by si bývaly vyžadovaly, aby počkal po tiskové konferenci japonského Premiéra, na středu odpoledne, ale S. má být ve čtvrtek 10. července v deset hodin ráno před evropským parlamentem. A protože Sarko nemůže dělat věci, tak jako ti ostatní, nebude to on kdo se dostaví do tiskového centra, jak tomu chce jiná tradice, ale novináři jsou pozváni do hotelu Winsdor, kde se odehrávají schůzky světových představitelů.

Po půlhodině cesty autobusem se z mlhy vynořilo jezero TOYAKO a hotel Windsor. Socialističtí architekti osmdesátých let by se nemuseli stydět za podobnou krásu. Betonové monstrum v podobě zámořského parníku je přezdíváno bublina, připomínka zlaté éry japonské ekonomie a investic do šílených monumentálních projektů.

K hlavnímu vchodu hotelu je zakázáno přiblížit se byť jen zdaleka. Nezbývá nám než se vydat do konferenčního sálu postraními chodbami. Procházíme husím pochodem okolo parkingu s padesátkou bílých policejních motocyklů, okolo skladu potravin, prádelny, kuchyně, květinářství a skladu odpadků. Dlouhá a šedivá chodba s nízkým stropem  se hemží personálem, který si začíná zvykat na více či méně velké skupinky cizinců, které pronikly do jejich podzemního světa.

V průběhu tiskovky Sarko recituje několik not shrnujících jednání. Je oblečen do tmavého obleku, bílé košile s černou kravatou. Jednoduché a elegantní. Ty tam jsou přiliš velká saka, příliš dlouhé kalhoty a přílišná gestikulace. Tón je umírněný a vážný. Podle jeho vyjádření, Osmička se shodla přijmout cíl snížení světových emisí plynu se skleníkovým efektem nejméně o 50 procent do roku 2050!S ohledem na skutečnost, že ještě před několika lety, prezident Bush nechtěl o oteplování planety slyšet, je to opravdu pokrok. Loňský sumit v Heligendamu se pyšnil závěrečným prohlášením, ve kterém se členské země osmičky, včetně Američanů, zavázali „vážně se zamyslet“ o snížení o padesát procent emisí. Tentokráte „přijali cíl“.

Reklama

Několik podrobností narušuje všeobecně vládnoucí optimismus. M. Pachauri, prezident Mezivládního panelu o změnách klimatu (IPCC), kritizuje absenci bližších cílů, například do roku 2020. Podle jeho názoru situace je vážná a rok 2050 příliš daleko. Dále schází dohoda o referenčním roku. Evropská unie by si přála jako výchozí bod rok 1990. Spojené státy a Japonsko bojují o to, aby se snížení o 50 procent počítalo podle současné úrovně emisí, samozřejmě mnohem vyšší než na počátku devadesátých let. A nakonec, Bush trvá na zapojení nových ekonomií do boje proti globálnímu oteplení. Zbytečná námaha. Čína, Indie, Brazílie a další jsou přesvědčeni, že průmyslové země mají několik dluhů k splacení. Po desítky let si klidně bohatly a znečišťovaly. Jejich hledisko zní: „Planeta je v současném stavu kvůli vám. Je to hlavně na vás nést následky. My zatím potřebujeme čas k ekonomickému rozvoji. Později se uvidí.“

V příštím roce, v Itálii na ostrovech Maddalena, se osmička znovu setká se zástupci rozvojových zemí a s novými ekomiemi. I když se nedělám iluze, doufám, že nový americký prezident se zapojí do světového boje proti oteplování s větším přesvědčením, než jeho předchůdce.  

PS: Kouřila jsem cigaretu v exteriéru centra, když se mě postarší Japonec otázal odkud jsem. Nesporně měl chuť si popovídat. Vysvětlil mi, že je zahradník a stará se o upravu místního parku. Narodil se v Kyotu, ale už po léta žije v Sapporu. Sláva, konečně jsem narazila na opravdového domorodce!

Hovoříme o zahradách „a la japonaise“, o vlivu japonské kultury na mladou generaci („Ach, manga,“ povzdechne si.), o tradicích. „Nejsem si jistý, že naše tradice přežije. Moderní umění je mezinárodní a mladí se nezajímají o dřívější svět. Řemeslná výroba a ceremonie jsou dnes udržovány staříky a stařenkami. Nemají komu předat jejich znalosti. Mladí jsou obráceni k západu. Naším problémem je, že nevíme, kdo jsme!