Reklama
 
Blog | Magdalena Bresťáková

G osm – I

 Letiště v Sapporu. Na příletové dráze nás čekají tři autobusy. Jedenáct hodin letu z Paříže a dvě hodiny cesty do místa, kde se bude od pondělka odehrávat velká mše G osmičky, G třináctky, G šestnáctky*).

Hokkaido se nachází na hornatém severu Japonska. Autobusy ukrajují kilometr po kilometru silnice obklopené listnanými a stále více jehličnatými lesy. Něktré stromy dokážu pojmenovat : břízy, borovice, smrky, jiné vidím poprvé v životě. Kadence policistů se s přibývajícími kilometry zvyšuje. Japonská vláda jich zverbovala na dvacet jedna tisíc. Za každou borovicí jeden policista.

Nápis se jménem hotelu RUTSUTSU Resort. Cíl naší výpravy. Zahlédnu helikoptéru zavěšenou nad kopcem. Speciální jednotky navlečené do bojových uniforem vypadají jako nezletilí bratříčci těch našich, ale o jejich přípravě a schopnosti postavit se demonstrantům nepochybuji a teroristickému útoku? Kdo by se do něčeho podobného pustil? Prázdninové centrum, kam je naskládán světový tisk, je obklopeno pohořími. Jediná příjezdová cesta je zablokována. Místo schůzky světových a jiných vůdců se odehrává v hotelu Winsdor u jezera Toya – půl hodiny cesty automobilem od tiskového centra. Po většinu času, většina novinářů hlavy států vidí pouze na obrazovkách televizorů, které vysílají záběry z příletu, záběry z přivítání, záběry z počátků jednání, záběry z procházky parkem, záběry manželek, které se prochází parkem. Stejné záběry, které může kdokoliv vidět doma. Proč se tedy trmácet na tisíce kilometrů? Otázka existenciální a oprávněná.

Času od času bohové sestoupí z hory a nastaví svou tvář otázkám novinářů. Čas od času se poslové bohů objeví v tiskovém centru a ve slovníku, kterému se říká diplomatický, šeptají do nastavených uší, co se děje a říká za zavřenými dveřmi. Čas od času se několik vybraných novinářů vypraví pod ozbrojenou eskortou a pod závistivými pohledy nevyvolených kolegů na sněný Olymp. Co vidí? Potřásání rukou. Co slyší? Několik povzbudivých vět stylu: „Rozhovor probíhal v pozitivním směru. Diskuse o rozporech rozšířila naše vzájemné pozorumnění." Tečka. Dveře se zavřou. Novináři sbalí notýsky, kamery, fotoaparáty a mikrofony a vrátí se zpět do centra. Nemylte se, cesta netrvá půl hodinu tam a půl hodinu zpět. Trvá s kontrolami, s přemístěním, s novými kontrolami a s čekáním přinejmenším tři hodiny!  V loňském roce v německém Heiligendammu se altermondialistům podařilo připoutat se ke kolejím výletního vláčku, který měl dopravovat novináře do místa tiskových konferencí.  Náhradní doprava vzduchem, vojenskými helikoptérami, anebo po vodě, vojenskými loděmi, stála německého daňového poplatníka milióny a zabila celé dny profesionálů informace.

V průběhu dne jsou vydána komuniké k projednaným tématům. Zkušenější novináři si předem nastudovali závěrečná komuniké vydaná u příležitosti schůzek G8 ministrů zahraničních věcí, ministrů financí, ministrů ekologie, která proběhla v posledních měsících prezidování jednoho z osmičkových států. Několik změn v tečkách a čárkách, snížený a nebo přiostřenější výraz, rozdíl v textech je minimální a s výjimkou blesku z nebe (bohové ho jen neradi používají) velká překvapení se nekonají. Diplomaté tvrdí, že setkání tváří v tvář pomáhá přímému dialogu a používají  mezi jinými příkladu prvních sumitů, kdy si Valéry Giscard dEstaing mohl bez obalu popovídat o příčinách naftové krize. Bohužel, konverzace u krbu s kamarády ze světových velmocí se s léty proměnilo v monumentální jednání za přítomnosti poradců a poradců poradců. Přibyly státy, zástupci OSN, předseda evropské komise, Mezinárodní finanční fond, Světová banka….  a namísto debaty přítomní předčítají text připravený několik dnů dopředu. Příliš mnoho účastníků, příliš témat, příliš málo času. Letošní sumit měl být prioritně věnován globálnímu oteplení, ale přidala se energetická a potravinová krize. Osmička se jim nemůže vyhnout a nedat je do programu.

Reklama

Francouzká vláda, v čele s prezidentem Nicolasem Sarkozym navrhuje rozšíření osmičky na třináctku. Podle prezidenta, osmička by se měla přizpůsobit realitám dvacátého prvního století, protože je to otázka legitimity a efektivnosti. „Otázky finanční, problematiku boje proti klimatickým změnám, problematiku rozvoje a jiné urgentní problémy není dále možné projednávat po dva dny mezi osmi a pozvat na dvě zbývající hodiny zástupce dvou miliard pětiset miliónů obyvatelů planety."

Pokud bude návrh přijat (není to tak jisté, Japonci jsou proti a Američané také), příští sumity budou sledovány dvojnásobkem novinářů (letos jsou akreditovány čtyři tisíce) a na jednu borovici budou dva policisté.

*) G13 : G8 + Brazilie, Čína, Indie, Jihoafrická republika, Mexiko. G16 : G8 + Austrálie, Indonézie, Korea