Reklama
 
Blog | Magdalena Bresťáková

Drahá nafta

Po dvou týdnech stávek a blokování přístavů se francoužští rybáři vrátili na moře. Jejich kolegové z Portugalska, Španělska a Itálie pokračují  v protestech proti přiliš silným cenám nafty a dožadují se státní pomoce. V řadě za nimi vystrkují nos řidiči kamiónů, záchranky, lékaři, taxikáři, zemědělci... prezident společnosti Easyjet tvrdí, že zvýšené ceny nafty brzy povedou k vlně krachů leteckých společností. A každodenní život: veřejná doprava, automobily, topení, obaly potravin, potraviny, Matějská pouť...vše je závislé na naftě.

-Alia acta est

Francouzský rybář je druh odsouzený k vymření? Dělníci moře, jak je pojmenoval Victor Hugo, se v blízké budoucnosti ocitnou po boku horníků v knize historie v kapitole nazvané "Svět ztracených povolání?" Které další profese budou obětí nového naftového šoku?

Rybáři jsou v malém měřítku příkladem, co nás očekává všechny: revoluce našeho životního stylu a pokud vám některý evropský politik tvrdí, že je scela jistě možné proti brutálnímu nárůstu cen benzínu anebo nafty něco udělat (jako francouzský prezident, který nabídl evropským partnerům zastavit na určité úrovni DPH z nafty), nevěřte mu. V roce 2005 se ministři financí evropské unie rozhodli vzdát se jakéhokoliv snížení daní, které by vedlo k vyrovnání ztrát způsobených třetím naftovým šokem. Primo, snížení DPH by podle nich vedlo k automatickému zvýšení cen a secundo, ocitli jsme se na prahu postnaftové éry a nezbývá nám nic jiného, než se přizpůsobit. Obránci životního prostředí se radují. Konečně si svět uvědomí, že nemá jinou možnost než radikální změnu produkce a konzumace. Někteří dokonce tvrdí, že nafta není dostatečně drahá a doporučují uměle zvýšit cenu energie cestou daní!

Reklama

– Viníci

Ještě v minulém roce specialisté předvídali cenu mezi 60 a 80 dolary za barel nafty až do roku 2015 a mezi 100 a 150 v letech 2015 až 2030. 1) Přestřelili se o několik let! Barel za 130 dolarů je realitou našeho současného života. Příčiny naftové "revoluce" jsou stejně početné jako těžko čitelné. Nárůst cen je ternem pro spekulační fondy (hedge founds), které se v poslední době zaměřily na základní suroviny (viz článek "Zelené fazolky"). Podle odborníků, spekulace zapříčinila nárůst barelu o 15 až 25 dolarů. Dalším viníkem je naftový kartel (OPEP – Organizace zemí vyvážejících ropu), který se přestal vměšovat do ovlivňování trhu a jen sbírá dividendy z vysokých cen. Kapacita členských zemí OPEP zvýšit produkci je tak jako tak téměř nulová a s nárůstem výdělků země nevidí důvod, proč by měli více pumpovat a pomáhat státům, které je beztak nemají v lásce. Na lavici obžalovaných následují daně z přidané hodnoty  (mimochodem, v Evropské unii u pumpy platí nejvyšší DPH Britové), nárůst konzumace v rozvojových zemích, Spojené státy a jejich automobily, nacionalismus Ruska, Venezuely anebo Bolivie, které znárodňují energetické zdroje a omezují tak zahraniční investice a nárůst produkce a tak dále a tak podobně. V každém případě napětí nabídkou a poptávkou je fakt, který se bude se časem přiostřovat.

– Politici

Evropská komise si je vědoma skutečnosti, že zásoby nafty se vyčerpávají a připravuje koncem roku 2008 přijetí nového ambiciózní plánu, který by měl podstatně změnit náš životní styl. Plán, který předpokládá investice mezi 50 a 100 miliardy eura pro období dvanácti let. Ale kromě plánů, jejichž dopad pocítíme až za několik let, politici se zdají zaskočeni současnou situací. Francie navrhla pozměnit program příští schůzky ministrů financí G-8, zahrnout problematiku dopadu vysokých cen nafty na světovou ekonomii a hovořit o opatřeních, které by bylo možné společně navrhnout … Japonsko, které v tomto roce předsedá G8, prohlásilo ústy svého ministra financí, že je potřeba aby se spotřebitelé zamysleli nad otázkou ekonomie energie a producenti nad jejich kapacitou těžby a nad možností zplepšení průhlednosti trhů. A japonský premiér prohlásil, že bychom rychlý nárůst cen měli vzít velmi vážně!

Od roku 2004 byla cena barelu ztrojnásobena, loňského července byla na 65 dolarech. Je opravdu nejvyšší čas vzít nárůst cen vážně.   

"Protože všechno souvisí s energií, kupní síla se začne v blízké budoucnosti snižovat a otázkou bude ne jak rozdávat další cukrátka, protože na ně nebude, ale jakým způsobem v tomto kontextu zachráníme mír a demokracii."2)

1) Jean SYROTA, Le Figaro 8. listopadu 2007

2) Jean-Marc JANOVICE, Libération 28. května 08

PS: Japonští rybáři uvažují o možnosti stávky. Chtějí tak upozornit veřejné mínění na nárůst cen nafty, který ohrožuje jejich existenci.

Když i Japonci začnou stávkovat!