Reklama
 
Blog | Magdalena Bresťáková

Bob a Bono

Sál pařížského tiskového klubu je zaplněný do posledního místa. "Jsem na Bonově tiskové konferenci," hlásí muž do mobilu. Chlapci v první řadě není více než patnáct let. Jeho otec, který sedí vedle něj, ho akreditoval jako novináře? Rocková hvězda nepřijela do Paříže představit nové album skupiny U2, ale na tiskovku, která se týká finanční pomoci G osmičky africkým zemím.  

Bono se usmívá skutečnosti, že přitahuje nejen fanoušky muziky, ale i hlavy světových ekonomií. Kdekdo se rád nechá vyfotografovat s irským hudebníkem, politikové nejsou mezi posledními. A v mezičase, když se kameramani a fotografové sklidní, Bono diskutuje o nutnosti dodržet slib daný Africe v roce 2005 v průběhu sumitu G8 +)v Gleneagles ve Skotsku. Zástupci Velké Británie, Japonska, Kanady, Spojených států, Německa, Francie a Itálie se zavázali k 22 miliard dolarů do splacených do roku 2010. K velkému sklamání afričanů a nevládních organizací G8 dodnes vyplatila pouhých 14 procent.

Bono není sám. Na estrádě je doprovozen nezbytným Bobem Geldofem, hudebníkem a spoluorganizátorem koncertů LIVE8++), Michaelem Kazatchkinem, Yanickem Noahem, Anjelikou Kidjo a Arunah Otehovou, dalšími členy sdružení ONE.

Geldof se tváří kysele: "Fiasko. Je to fiasko! To není jenom otázka morálky, je to  otázka praktická. Dvaceti devíti miliónům dětí je dnes díky pomoci poskytnuto školní vzdělání. Blair, Chirac a jiní podepsali smlouvu. Nemohou ji zrušit. 14 procent!To je tragické! Hlavně pro Francii."

Francie toho dostala od Boba co proto. V minulém roce snížila pomoc rozvojovým zemím. A vůbec 0,16 procent HDP na pomoc, to je podle Boba opravdu směšné.

Reklama

"Politici sklamali, jsou to lháři…"

"Samozřejmě, politici jsou pohlceni problémy vlastních zemí. Pokud potřebují peníze, kde je vezmou? Odeberou léky od úst nemocných.Seberou učebnice z dětských rukou. Zavřou dveře škol před jejich nosem. Ale částka, kterou věnují pomoci je tak zanedbatelná, že v ničem nezmění chod vnitřních záležitostí." Reaguje Geldof na otázku novinářky z agentury Reuters o složité vnitřní ekonomické situaci.

Bono je básník. Věčný optimista. Zatímco jeho kamarád Bob šije hlava nehlava do francouzského prezidenta a do ostatních světových vůdců, Bono zmírňuje tón a dovolává se země lidských práv.

"Jsme v Paříži kvůli specifickým důvodům. Je to důležitý moment pro Francii, pro Evropu, pro prezidenta Sarkozyho: brzy se bude rozhodovat příští státní rozpočet a 1. července začíná francouzké předsednictví Evropské unie… Francie to není pouze země, to je cítění. Když  ztratíme Francii, ztratíme G8. Pokud Francie zvýší svoji pomoc, máme celou osmičku. Důvěřujeme prezident Sarkozymu!"

Bob zarputile čmárá po papíru. 

Jaký je dopad pomoci?  Díky oněm pouhým 14 procentům, 21 miliónů séropozitivních afričanů má dnes přístup k lékům, ve s srovnáním s rokem 2002 kdy jich bylo pouze padesát tisíc. 26 miliónů dětí bylo očkováno proti smrtelným nemocím. V roce 2007 padesát devět miliónů moskytyér pomohlo k pozoruhodnému snížení úrovně malárie v Tanzánii, v Rwandě a v Etiopii.

"Máme dobré a špatné zprávy. Dobrou zprávou je, že finanční pomoc přináší výsledky, které jsou měřitelné počtem zachráněných životů a počtem dětí, kterým bylo poskytnuto školní vzdělání. Špatnou zprávou je, že G8 nedrží sliby. Nezdar G8 ponechá milióny životů v nebezpečí,vytvoří nedostatek důvěry voličů v G8. Povede je k přesvědčení, že sumit osmičky se podobá spíše mediální operaci než opravdovému závazku k Rovnosti, Volnosti a Bratrství." Říká Bono.

"Je potřeba mobilizovat občany, je potřeba podnítit vlády, je potřeba dodržet sliby."

Pokud se vás problematika dotýká, sdružení ONE, které bylo založeno dvěmi B, vás vyzývá k podepsání petice určené vůdcům osmičky. B a B budou od 7. do 9. července v Japonsku. Tak ať se mají o co opřít.

www.ONE.org

+) Série koncertů, které se odehrály v červenci roku 2005 v osmi zemích G8

++) Účastníci tiskové konference hovořili o G8, to znamená výše citované země + Rusko. Ruská federace je sice účastníkem sumitu nejbohatších zemí, ale nepodílí se na pomoci Africkým státům.

PS : Neznáte Boba? Doporučuji :

http://fr.youtube.com/watch?v=POl4vFp-5os